Zeldzame Bijbel van Egidius Wientjes uit Ootmarsum

Zeldzame Bijbel van Egidius Wientjes uit Ootmarsum. (Artikelnummer 23-12-705)

 

Het verhaal van deze Bijbel begint met Jelis Wientjes die in 1795 meestersmid werd in Groningen.

Hij noemde zich op latere leeftijd Egidius. Dat klonk luxer en was in die tijd vaker het geval. Men koos dan een Latijnse naam. Omstreeks 1800 is hij naar Ootmarsum verhuisd in Twente. De Rooms katholieke Wientjes woonde in Ootmarsum in de Grotestraat, ongeveer ter hoogte van het huidige hotel van der Maas.  Tussen 1795 en 1800 heeft hij nog een aantal jaren in Neuenhuis in Duitsland gewoond.

Het is bijzonder dat deze zilversmid zich in Ootmarsum vestigde. De zilversteden lagen in Friesland en natuurlijk Schoonhoven. Hier was volop productie. In Ootmarsum was in die tijd nog 1 zilversmid actief, maar er is zeer weinig werk overgebleven uit die tijd.

Onderstaande Bijbel uit de collectie van zilverwebsite.nl is fraai gekeurd  op alle hoekstukken en beide sloten met W26. Dit was het meesterkeur van Wientjes. De Bijbel is voorzien van dubbele zilveren sloten en 8 hoekstukken en komt uit het jaar: 1831

19e eeuwse bijbel met zilveren hoekstukken en sloten  gemaakt door E. Wientjes uit Ootmarsum

 

 

Een dergelijke Bijbel met zoveel zilveren opsmuk was een kostbaar en dierbaar bezit en niet voor iedereen bereikbaar. Het was een absolute blikvanger wanneer men op zondag naar de kerk liep met de Bijbel onder de arm. Aan de hoeveelheid zilver op de Bijbel werd nu éénmaal de maatschappelijke status ontleend.

De bijbels die overgebleven zijn van de zilversmid Wientjes zijn op één hand te tellen en zijn allemaal gemaakt in het tijdsbestek van 1818 tot 1845.

De opvolger van Egidius Wientjes was zijn zoon Sernardus Wientjes. Deze heeft zich in 1820 ingeschreven als zilversmid in Oortmarsum. Hij was zeer productief en van zijn hand zijn veel items  (zoals klederdracht accessoirs, lepels en verder bestek, naaigerei, etc.) bewaard gebleven.

In 1859 werd de zilversmederij van Wientjes overgenomen door de weduwe van Sernardus. Tenslotte heeft ook zijn zoon het vak nog beoefend. Een mooi voorbeeld hoe van vader op zoon de kennis en kunde van het zilversmeden werd doorgegeven.

Bijbel uit de 19e eeuw met geschreven tekst van Familie Geerling19e eeuwse bijbel  J. Brandt en zoon, P. den Hengst en zoon, de erven weduwe F.G.onder de Linden

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.