Schager messen

Al vanaf de 15e a 16e eeuw werden in Schagen messen gemaakt. Het Schager mes werd als kwalitatief hoogwaardig gezien en gebruikt in het dagelijks leven.

In die eeuwen nam iedereen zijn eigen mes mee. Messen waren een persoonlijk en waardevol bezit. Iedereen had  zijn eigen mes destijds. Vorken waren nog niet algemeen geaccepteerd en gegeten werd met mes en hand. Gesneden en geprikt werd alleen met het mes. Daarbij werd een mes in een speciale uitvoering (met bijvoorbeeld zilveren heft) vaak cadeau gegeven als huwelijksgeschenk of als prijs tijdens sportwedstrijden of tentoonstellingen.

Schager messen met zilveren heft

Veel messen zijn door het vele gebruik verloren gegaan in de loop van de tijd. Echter van de messen die voor de ‘sier’ gemaakt zijn, met fraaie zilveren mesheften en vaak gestoken in een leren foedraal, zijn er toch genoeg bewaard gebleven om een goede indruk te krijgen van het vakmanschap destijds.

Gedurende de 17e en de 18e eeuw groeiden de steden rondom Schagen. De welvaart steeg, mede door de bloei van de overzeese handel waar de havensteden Amsterdam, Enkhuizen, Hoorn volop van profiteerden.

De vakmensen in Schagen werden gerekend tot de beste messensmeders van die tijd. Ze werden veel gebruikt en gevraagd. In Schagen was er één straat waar de meeste messenmakers zich centreerden, namelijk de Molenstraat. Vanwege alle slijpmolens die daar stonden (om de messen te slijpen) is de straat aan de naam gekomen. In totaal zijn er tientallen smeden geweest die messen gemaakt hebben die door heel Europa heen verkocht werden.

Het keur wat in het lemmet gesloegen werd, was een staande stok met een halve maan, ook wel bootshaak. Vanaf ca. 1640 werd dit keur gebruikt om de authenticiteit van het mes te waarborgen.

Ook in de kroeg of op straat was een Schager mes zeer gewild. Mensen met kwaas in zin droegen het graag bij zich. "Maak die bekkensnijder niet kwaad", luidde de waarschuwing, "anders komt hij met zijn Schagen voor den dag".

In de collectie van zilverwebsite.nl vindt u verschillende Schager messen in verschillende prijsklassen.

Terug naar blog

1 reactie

Heel interessant

Dirk Lagerwij

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.